Het Vinne: paradijs voor natuurliefhebbers
Het Vinne ligt in het oosten van de provincie Vlaams-Brabant op het grondgebied van de stad Zoutleeuw. Het gebied heeft een oppervlakte van ca 140 ha en maakt deel uit van de leemstreek (vochtig Haspengouw) en behoort tot de vallei van de kleine Gete.
‘Het Vinne’ ligt op het Wandelnetwerk Getevallei. De Halewijnwandeling van 13 km passeert langs het domein.
De plussers zijn in de juiste stemming: het is niet te koud, droog weer en het zonnetje heeft veel zin om te schijnen. In de late namiddag is het haar ook gelukt.
Na een lekker kopje koffie nemen we eerst een kijkje in het bezoekerscentrum.
De permanente tentoonstelling is volledig gericht op het gebruik van de zintuigen. Je komt oren en ogen tekort om vogelzang te herkennen en vogels te ontdekken; je kunt op de tast natuurmaterialen onderzoeken en geuren opsnuiven aan de snuffelpalen. Bovendien wordt dit allemaal omkaderd met informatie over enerzijds het natuurinrichtingsproject van Het Vinne en anderzijds het aanbod van de natuur op het terrein zelf.
Van het bezoekerscentrum naar de kruidtuin en het bijendorp. We klimmen ook even op de uitkijktoren om een fraai overzicht te krijgen van het meer. Er zwemmen al ganzenkuikentjes rond. De natuur is al veel veranderd sinds onze prospectiewandeling, zo’n drie weken geleden.
Rond 12u30 is de lunch geserveerd en dan vertrekken we op wandel. Er zijn vijf uitgestippelde wandelroutes rondom het meer over verschillende thema’s:
- Vinnewandeling: witte pijlen - 5,5 km
- Mottewandeling: rode pijlen - 3 km
- Gallowaywandeling: gele pijlen - 3 km
- Sint-Odulphuswandeling: blauwe pijlen - 2 km
- Koesterwandeling: paarse pijlen – 6 km
Er wordt geopteerd voor de Koesterburenwandeling door de goede stappers. Tijdens deze wandeling ontdek je de verschillende biotopen van Het Vinne en welke dieren en planten hier het liefst vertoeven.
De minder goede stappers doen de Mottewandeling. Een motte is een vroegmiddeleeuwse (soms kunstmatige) heuvel, uit de 11de -12de eeuw, waarop een donjon (een middeleeuwse woontoren), een kasteel, een burcht of een verdedigingswerk werd aangelegd. De motte ‘de Castelberg’ aan de ingang van Het Vinne wordt vaak genoemd als één van de best bewaarde mottes in België. Rond de Castelberg was er al heel vroeg bewoning. Tot in de 16de eeuw was er een belangrijk gehucht gevestigd met 31 huizen, het zogenaamde “Castel”. Het is niet bekend of de motte ooit een rol van betekenis gespeeld heeft bij de verdediging van de stad Zoutleeuw.
In het domein werden de wandelpaden bewust onverhard gehouden om het natuurlijk karakter van het domein te versterken. Rond de Vinnehoeve zijn de paden aangelegd in dolomiet, zodat je daar kan wandelen zonder je schoenen vuil te maken. Hier en daar werd het wandelpad wat opgehoogd, zodat het een halve meter boven het waterpeil ligt. Op sommige plaatsen komt het wandeltracé in de moerassige oeverzone van het meer, maar je houdt je voeten droog door de knuppelpaden die 25 cm boven het waterpeil liggen te gebruiken. Waar paden een beek kruisten werden nieuwe houten bruggen aangelegd. Langs de paden zijn ook rustbanken geplaatst.
In het noordoosten is een grote, in het zuidwesten een kleine vogelkijkhut gebouwd. Zo heb je zowel ’s morgens als ’s avonds de kans om naar het meer en zijn bewoners te kijken zonder tegenlicht.
In het noordoosten van het domein werd een zuiveringsrietveld aangelegd om het afvalwater van de laatste huizen van de Rondeweg te zuiveren. Dat rietveld werkt in drie stappen. Eerst bezinkt het zwaarste vuil, vervolgens verwerken bacteriën rond de wortelstokken van het riet de vuilvracht. In de derde fase worden ook fosfaten aan het vervuilde water onttrokken. De fosfaten worden gebonden met ijzerhoudend zand.
We hebben genoten van dit prachtig – doch onbekend - stukje natuur, gelachen en vooral heel goed gewandeld. Voor herhaling vatbaar, echt de moeite waard.
Na nog een lekker biertje, kopje koffie…. rijden we weer huiswaarts.
Meer foto’s kan je hier bekijken op Onli.
Onze volgende uitstap: 21 mei. Noteer de datum alvast in jullie agenda. Meer info volgt.
Tot dan
Lut