BKCplus uitstap 20 november: Isvag & Hoboken Polder

ISVAG verbrandingsoven

ISVAG is in 1975 opgericht als intergemeentelijke samenwerking voor afvalverwerking. Sinds die tijd is er veel veranderd. Vroeger zat alle afval door elkaar: glas, papier, textiel, blikjes, plastic, noem maar op. Dat is al lang niet meer zo. Mensen scheiden hun afval alweer een jaar of 10 netjes vooraf. Dat scheelt al heel veel restafval en dat is belangrijk. We verbranden dat laatste beetje restafval in een roosteroven en dat doen we zo goed, dat de rookgassen die daarbij vrijkomen maar een fractie zijn van de toegelaten normen. Dat scheelt dus al voor het milieu. Maar, zeggen wij, voorkomen is beter dan genezen. Hoe minder afval we met z’n allen produceren, hoe beter het is.

Wat kregen we te zien

Het bezoek duurde zo’n anderhalf uur. Want er was veel te zien en te horen. Het bezoek startte met een welkomstwoord en een uitleg over de techniek van ISVAG, gevolgd door een boeiende bedrijfsfilm. We kregen allemaal een veiligheidsbril op onze neus en een helm op ons hoofd. Daarna was het tijd voor een verkenningstocht die ons door het hele afvalverbrandingsproces meeneemt. We zagen:

  1. de weegbrug, waar het afval wordt afgeleverd 
  2. de loskade, waar het huishoudelijke restafval via stortopeningen in een enorme opslagbunker terecht komt
  3. de controlekamer waar de werking van de installatie op computerschermen in de gaten gehouden wordt
  4. het zorgvuldig verdelen van het afval over de afvalbunker door grote grijpkranen
  5. het vullen van de vultrechters van de twee ovens
  6. het hete hart van de twee ovens
  7. de zuivering van de rookgassen via de elektrofilters, het mouwenfilter, de halfnatte- en natte wassing (dat begrijp je allemaal precies als je het gezien hebt)
  8. de as- en schrootbunker
  9. de meetcabine en schouw
  10. de turbine met 10,5 megawatt capaciteit om energie op te wekken.

Zo zijn we te weten gekomen dat de overblijvende assen oa gebruikt worden als onderlaag van de Duitse snelwegen.

We  lunchten in Taverne De Schorren in Hoboken, vlakbij de Hobokense Polder.

Hobokense Polder

Het gebied is één van de laatste stukjes natuur aan de zuidkant van de Antwerpse agglomeratie. De polders werden in de jaren zestig opgehoogd, maar het is heerlijk wandelen in de nieuwe natuur die daarna ontstond. Op de lager gelegen delen zijn ondiepe plassen ontstaan met rietkragen, moerassen en wilgenbroekbossen. Op de hoger gelegen delen vinden we graslanden, ruigten en wilgenstruwelen. Al deze biotopen zijn spontaan tot stand gekomen. Dergelijke verscheidenheid zorgt voor een aangename variatie in het landschap en voor een onverwacht grote rijkdom aan dieren en planten. Dankzij de vele plassen en sloten komen er verscheidene amfibieën voor zoals groene kikker, bruine kikker, pad, alpenwatersalamander en kleine watersalamander.

We wandelden een kleine 8 km. Het weer was uitstekend en de stemming zat er in.

Volgende uitstap is op 11 december en dan gaan we naar Brussel (waarschijnlijk met de trein). We wandelen langs de langste kerstmarkt van België: het traject start aan de Kunstberg (centraal station) en gaat zo verder naar de Grote Markt om te eindigen op het Sint-Katelijneplein. Onderweg pauzeren we af en toe om te lunchen en om een pintje te drinken.  Als het weer een beetje meezit kunnen we Brussel bewonderen vanuit de hoogte in het reuzerad.

Graag een seintje als je meegaat (0485617653 of secretariaat@boeckenberg.be

Tot dan Lut