NL
EN
FR

Uitstap naar Tielrode (bij Temse). Wandelroute Roomacker (9 km). Verzamelen 9u30 op parking Sportcenter. Rond 10 uur worden we verwacht aan taverne 't Veer (ruime parkeergelegenheid) waar we iets kunnen drinken. In de voormiddag verkennen we het eerste deel van de wandeling (ongeveer 3,5 km). We lunchen in 't Veer en in namiddag wandelen we door het provinciaal domein Roomacker. Trek stevige wandelschoenen aan. De wegen zijn ofwel verhard ofwel geasfalteerd.

Ga je mee geef dan een seintje secretariaat@boeckenberg.be of 0485/617653.

Noteer ook alvast dinsdag 20 november in jullie agenda.

Lut

BKCplus uitstap donderdag

6 september Terhagen

Rupelklei museum

Het museum is gevestigd in de smidse van de oude steenbakkerij De Beuckelaer. We worden verwelkomd door de gids en enkele levensgrote kleistekers, steenmakers, steendragers, steenbakkers, een hoefsmid, een schrijnwerker…. die de verschillende taken in de kleiputten en kleine gereconstrueerde werkplaatsen uitbeelden De diverse facetten van de ambachtelijke baksteennijverheid worden voorgesteld in muurschilderingen.

De geologie van de streek komt aan bod in een zaal die er volledig aan is gewijd onder de naam “De lagen van Terhagen”. De ondergrond van de streek wordt geïllustreerd met een film, geologische kaarten, didactische panelen en de verzameling fossielen van Petrus De Loenen (geboren in Terhagen). De meeste aandacht gaat naar de Boomse klei, omdat deze de grondstof is voor de steenbakkerijen van de Rupelstreek.

Geschiedenis van het museum Rupelklei door de jaren heen.

Eens was de rechteroever van de Rupel, 12 km lang, bezaaid met rokende schouwen. In hun schaduw zwoegden mannen, vrouwen, en ja ook kinderen voor een karig loon… om te overleven.

Het was de tijd dat de steennijverheid van de Rupelstreek het etiket “Biggest of the world” kreeg opgeplakt…

Die tijd is lang voorbij, maar leeft voort… in museum Rupelklei. Toen in de jaren 70 het ene geleeg na het andere de deuren sloot, rijpte het besef dat de herinnering daaraan niet mocht verloren gaan. De toenmalige burgemeester van Terhagen, Isidore Egelmeers, nam het initiatief. Hij bracht steenbakkersbazen en vakbondsmensen samen en vond al vlug gehoor.

De VZW “Oudheidkundige Kring Rupelklei” kreeg vorm in 1972. De opdracht luidde: de nog overblijvende werktuigen van de steenfabrieken verzamelen en voor het nageslacht bewaren. De gebouwen van de verlaten steenbakkerij “De Beuckelaer” werden aangekocht in 1979 en in de vroegere smidse vond Rupelklei een veilige thuishaven. Jaren van hard werk en veel vergaderen gingen voorbij,…een echt museum kreeg stilaan vorm. In 1986 was het zover, Rupelklei opende zijn deuren voor de eerste bezoekers.

De wereld van de handsteen in beeld gebracht. Wandtekeningen vormen het decor voor de verschillende fases in het productie: kleisteken, steen en pannen maken, laden en verschepen van de gebakken stenen. Levensechte beelden roepen de sfeer op van zware arbeid op de handgelegen. De nagebouwde “lezzes”, de klampoven, het café van “Jetteke”. De sfeer van “De Klinkaart” van de gekende Terhagenaar Piet Van Aken is overal tastbaar aanwezig.

Een korte film voert ons ver in de tijd terug, naar het ontstaan van de aarde, de vorming van zeeën en continenten, en het ontstaan van de kleilagen.

 

BKCplus uitstap donderdag 6 september 2012

Voor onze eerste uitstap van seizoen 2012-2013 gaan we naar de Rupelstreek. We bezoeken in de voormiddag (afspraak om 10 u) het Museum Rupelklei en wandelen daarna door de natuur via knooppunten van wandelnetwerk Rivierenland (ongeveer 7 km), door oude kleiputten voor een ontmoeting met de unieke natuur. Deze route neemt ons mee langs enkele pareltjes van de Rupelstreek, een regio die symbool staat voor de kleiontginning en de baksteenindustrie.

Trek zeker stevige wandelschoenen aan, want we wandelen soms door vochtige stukken (zeker bij regenweer). De weg is doorgaans verharde zandgrond. We dalen al eens af in een kleiput, dat wil zeggen dat we deze ook weer uitklimmen, maar geen paniek, we moeten geen halsbrekende toeren uithalen of ongekende hoogtes overbruggen. Onderweg houden we halt voor onze lunchpauze in ’t Steencaycke. We verzamelen op de parking van het Sportcenter om 9 u.

Ga je mee? Seintje 0485/617653 of secretariaat@boeckenberg.be.

Tot dan

Lut

20 plussers vertrekken onder een stralende zon naar Lier. Zuster Agnes nodigt ons uit op haar terras om plaats te nemen. We drinken een pintje (sommige iets straffer), een kopje koffie, een koffie verkeerd.... 4 dames blijven achter op het terras en 16 plussers vertrekken op wandel. Het pallieterpad is ongeveer 5,5 km en leidt ons door een beschermd natuurgebied met 156 ha polders. Langs ons pad zien we struiken en bomen uit eigen streek zoals knotwilgen en vele veld- en bermbloemen. Het zonnetje schijnt. De wandeling start en eindigt aan de Zimmertoren en loopt langs de Netedijken. Rond 12u45 zijn we terug en staat de tafel gedekt bij zuster Agnes.

Onze laatste uitstap voor seizoen 2011-2012 belooft weer interessant te zijn (ook voor niet-wandelaars).

We verzamelen om 9u30 aan het Boeckenberg Sportcenter en rijden naar Lier. Eerst gaan we bij Zuster Agnes een kopje koffie drinken (Schapenkoppenstraat, nabij Zimmertoren). De niet wandelaars kunnen rustig blijven zitten of de schaapjes gaan tellen die er grazen bij hun herder. De wandelaars volgen het Pallieterpad. Deze natuurwandeling laat je kennismaken met de Lierse polder, start in het centrum aan de Zimmertoren en loopt langs de Netedijken (5,5 km). We lunchen bij zuster Agnes. Om 15 uur worden we bij Marina verwacht in de Blokstraat (750 meter van Zimmertoren). Marina kweekt zijderupsen en in deze periode is een bezoek het boeiendst. Marina heeft een prachtige tuin (met moerbeibomen) waar ze haar bezoekers ontvangt. ie graag meegaat: een seintje aan secretaris@boeckenberg.be of 0485/617653 ten laatste 21 juni.

Tot dan

Lut

We verzamelen om 10 uur aan de haltes van de lijn vóór Berchem station. De wandeling vertrekt aan de Cogels-Osylei, naar de Draakplaats (koffiepauze), kriskras door weer een ander stukje Antwerpen. We wandelen langs en door het vernieuwde station en verder naar Astridplein, waar we in de buurt ergens gaan lunchen. Daarna trekken we verder door de diamantwijk, door het stadspark om te eindigen aan de Botanische tuin. Ga je graag mee, geef dan een seintje (0485/617653 of secretariaat@boeckenberg.be).

Foto's over onze vorige uitstap naar Borgloon vind je onder fotoreportage.

Veel plezier

Lut

Het weer valt mee, af en toe komt het zonnetje piepen, maar we trotseren een koude wind. Het blijft in ieder geval droog en dat is al veel waard.

Borgloon mag zich terecht de parel van Haspengouw noemen. Dit stadje vormt met een 12-tal dorpjes één gemeente. Eén gehucht daarvan is Groot-Loon, waar onze wandeling vertrekt. Er staat uiteraard een kerk, enkele huizen en boerderijen. Aan de vertrekplaats in Groot-Loon parkeren we de auto aan de B&B “De Seraeshoeve”, waar we in de mogelijkheid zijn om een kopje koffie te drinken. De gastvrouw heeft speciaal voor ons een lekkere appelcake gebakken. De Servaeshoeve is een mooie vierkantshoeve, gebouwd volgens het model dat overal in Haspengouw opduikt.

 

Kalender
  November 2024  
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Plussers
Trooper

Koop Online via Trooper

Sporting A
Events
Verjaardagen
21/11
Mariette Cornet
22/11
Inge Klerks
23/11
Frank Bovoy
24/11
Bob Van Gorp
28/11
Paul Van Gestel
30/11
Jules Gevers
30/11
Werner Bens
04/12
Tom De Gent
05/12
Tess Voshart

Kon. Boeckenberg Korfbal Club vzw   |    Grensstraat 9   |   2100 Deurne   |   BTW BE 0408.601.117

info@boeckenberg-korfbal.be

 © 2016, website powered by Twizzit.com