Afspraak: Groenplaats om 10 uur bij Rubens. Het zonnetje schijnt, het is lekker warm, om niet te zeggen tropisch warm.
We keren Rubens onze rug toe en stappen links naar de Schoenmarkt. We houden even halt bij nr 8 de ‘toevluchtskapel van OL Vrouw” – Godshuis “onzer vrouwen convent” (1477).
We wandelen de Schrijnwerkersstraat in tot aan de splitsing Wiegstraat - Groendalstraat. We kiezen de Groendalstraat. We wandelen deze straat in en aan onze rechterkant gaan we in nummer 18 het poortje door het Bakkerssteegje in.
Lloyd Loom: onze eerste stop
We wandelen door het Bakkerssteegje – het smalste gangetje van Antwerpen – om in Lloyd Loom te komen verpozen bij een lekker kopje koffie of een frisse pint .
Lloyd Loom, gecreëerd door Mevrouw Frieda Mertens, ligt hier intussen al 19 jaar verscholen aan de Wilde Zee en is een verborgen oase van rust in de binnenstad. “Onze missie is om u te verwennen met dagverse producten, eigen recepten, een vriendelijke bediening en dit tegen een eerlijke prijs.
We keren terug richting Schrijnwerkerstraat, die we oversteken en gaan rechtdoor naar de Lombardenvest, rechtdoor vervolgen we onze weg door de Steenhouwersvest tot het kruispunt en draaien rechts Oever op. We zeggen goeie dag aan Jacob Jordaens en bekijken de graffiti op de gevel aan onze linkerzijde.
De poort, Oever 21: onze tweede stop
De Poort vormt samen met de antiek winkel één geheel. We worden verrast door een gezellige binnentuin, waar het rustig vertoeven is. We keren op onze stappen terug naar de Hoogstraat. We lezen het gedicht ‘De zwerver’ van Wannes van de Velde aan het hoekhuis van de Heilige Geeststraat en bewonderen de gevel van Boekenmarkt “de Markies” nr 62. We vervolgen onze weg richting Grote Markt, doch draaien op het einde van de Hoogstraat even rechts de Oude Koornmarkt op om onmiddellijk weer links via de Handschoenmarkt naar de Groenplaats te wandelen.
Lunchpauze in Restaurant brasserie Castellino op de Groenplaats: onze derde stop.
We verlaten de herberg en gaan links door de Sint Pieterstraat, Melkmarkt, Lijnwaadmarkt naar Torfbrug.
Het elfde gebod, onze vierde stop
Deze taverne ligt aan de voet van de Antwerpse kathedraal, een historisch pand met een geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Daar valt nog weinig van te zien: enkel de tongewelven in de kelder zijn nog authentiek. Het oorspronkelijke houten pand ging in vlammen op en er kwam een nieuw bouwsel dat de naam Het Paradijs meekreeg. Irene en Jan openden hier in 1979 Het Elfde Gebod en stouwden hun café vol met heiligenbeelden en religieuze attributen. In de schaduw van de kathedraal en met de aanblik van al die heiligen mag je hier zeker het elfde gebod niet met voeten treden: ‘Gij zult genieten!’
We lopen verder de Torfbrug af, dan rechts de Kaasrui, steken de Korte Koeportstraat over door de Wijngaardstraat en zo naar het H. Conscienceplein.
H. Conscienceplein
Het plein is sinds 1881 vernoemd naar de 19de-eeuwse Vlaamse schrijver Hendrik Conscience, van wie een standbeeld op het plein is geplaatst. Ervoor sprak men van het Jezuïetenplein.
De deels 17de-eeuwse gebouwen rond het plein worden gekenmerkt door een barokke stijl. Dit geldt in het bijzonder voor de imposante Carolus Borromeuskerk, een voormalige Jezuïetenkerk. De barokke stijl van de bebouwing rond het plein, met veel pracht en praal, werd bewust gestimuleerd door de Jezuïeten: als onderdeel van de Contrareformatie wilde de orde de bevolking op allerlei manieren stimuleren naar de kerken te komen. Het Hendrik Conscienceplein werd door inspanningen van buurtbewoners, waaronder kunstenaar Panamarenko, het eerste autovrije plein van de stad.
Carolus Borromeuskerk
We lopen even binnen in de kerk.
We keren terug op onze stappen en verlaten het H. Conscienceplein langs links via de Jezuitenrui; we steken opnieuw de Korte Koepoortstraat over en gaan naar links, de eerste straat nemen we rechts: de Lijnwaadstraat, we lopen rond de kathedraal door het Papenstraatje naar de Oude Koornmarkt. Dan links tot aan onze volgende stop:
Bruin cafeetje ’t Miniatuurke: het kleinste cafeetje van Antwerpen: onze vijfde stop
Een klein bruin sfeercafeetje voor een goed gesprek tussen pot en pint. Hier vertelt Josy haar verhaal. Normaal is dit cafeetje gesloten op dinsdag, maar Josy maakt voor ons een uitzondering.
We wandelen bij het buiten komen naar rechts, naar de Grote Markt. We steken de Grote Markt over en nemen de straat naast Den Engel, de Braderijstraat in en dan naar rechts naar de Oude Beurs.
D’AA TOERT, Oude Beurs 4: onze zesde en laatste stop.
Bert De Greef en zijn echtgenoot André werden op slag verliefd op een historisch pand aan de Oude Beurs. Ze gaven hun vroegere zaak in de Hoogstraat uit handen en besloten het huis, waar vroeger al enkele restaurants waren gevestigd, weer op te knappen. ‘We moesten een maand intensief werken om het pand in orde te krijgen’, zegt Bert. ‘De balken werden rookvrij gemaakt, we braken een tussenverdieping af en schilderden de ruimte volledig opnieuw.’Bert en André willen hun zaak vooral profileren door het gebruik van verse producten, een vriendelijke service en democratische prijzen. ‘Voor een dagschotel betaal je bijvoorbeeld maar 12 euro’, zegt Bert. De naam van de zaak verwijst niet alleen naar de verse patisserie die in de zaak wordt aangeboden. ‘Het is vooral een leuke Antwerpse naam, die een beetje verwijst naar ons als 50-plussers’, lacht Bert. Oorspronkelijk wilden de twee hun zaak ‘D'ouw toert’ noemen. ‘Maar muzikant Axel Peleman, die erg begaan is met de Antwerpse taal, maakte ons erop attent dat ‘oud’ in het correct Antwerps niet ‘ouw’ maar ‘aa’ is. ‘Daarom hebben we de naam licht gewijzigd.’ Het eethuisje hoopt ook klanten van het tegenoverliggende viersterrenhotel ‘Rubens’ te lokken. ‘De hoteluitbaters stelden al voor om het ontbijt van hun klanten op ons te nemen. Dat zien we op termijn zeker zitten, maar we moeten eerst een extra zaaltje in orde brengen.’ Boven het eethuis zou binnenkort een dameskapsalon worden geïnstalleerd. ‘André is van opleiding kapper, en het lijkt ons leuk om de twee te combineren’, zegt Bert. Hoewel Bert de meeste kookervaring heeft – hij werkte onder andere in het Carlton Hotel en bij Sir Anthony Van Dyck – zal André het vaakst in de keuken staan. ‘Omdat ik graag meer sociaal contact wil zal ik me bezighouden met de bediening’, legt Bert uit. Door het vrijmaken van de Grote Markt hoopt het koppel dat de omgeving rond de Oude Beurs zal heropleven. ‘Maar we beseffen dat we vooral afhankelijk zijn van mond-aan-mondreclame door de klanten.’ De eigenaars, Bert en André, baatten vroeger brasserie ´T Suut Bekske´ uit in de Hoogstraat, maar gaven die zaak over aan een neef. Ook Bert en André willen ons ontvangen op hun sluitingsdag.
Hier eindigt onze kroegentocht. We keren via de Schoenmakersstraat, Kaasrui, Korte Koepoortstraat, Melkmarkt terug naar de Groenplaats.
Volgende afspraak ergens in september. Marc en ik danken alle plussers voor de leuke merci-bon en het kaartje. Het is voor ons heel fijn om de excursies te organiseren en hopen dat we nog vele uitstapjes samen kunnen meemaken. Tot de volgende.
Marc en Lut
Foto's? Kijk op de website bij Activiteiten, fotogalerij.