NL
EN
FR

BKC plus uitstap 9 december 2014 – Bergen op Zoom en Kerstmarkt in Halsteren
We starten ons dagje Bergen op Zoom met een kopje koffie in een van de gezellige tavernes op de Grote Markt.
We maken een wandeling van een uurtje langs de mooiste straatjes van Bergen op Zoom en lunchen in ‘De Teerkamer’ op de Grote Markt.
In de namiddag rijden we even buiten Bergen op Zoom naar Halsteren, waar we kuieren op de overdekte kerstmarkt. Deze sfeervolle markt is  vorig jaar door de vakjury verkozen tot ‘Beste kerstshow van Nederland’. Een enorme sfeerwinkel met een terrein van wel 23.000 m².
Foto’s van deze uitstap vinden jullie op de website.
We spreken weer af op 20 januari 2015. Dan gaan we naar Breendonk en maken een wandeling in de omgeving. Meer info in volgend clubblad. Als je graag meegaat geef dan alvast je naam op bij lutgtx@msn.com of 0485617653.
Marc en ik wensen jullie nog een prettig einde jaar.

BKCplus 18 november naar Malle

We bezoeken Ecover. Dit is een Belgische onderneming die werd opgericht in 1980 te Malle en deel uitmaakt van de Deense groep Skagen. Het bedrijf telt een 300-tal werknemers, waarvan ca. 100 op het hoofdkantoor in Malle. Daarnaast werden ook vestigingen in de Verenigde Staten (Chicago), het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk (Boulogne-sur-Mer) geopend. In 2012 werd de Amerikaanse concurrent Method overgenomen, en op die manier werd Ecover het grootste bedrijf voor milieuvriendelijke onderhoudsproducten ter wereld met een omzet van 200 miljoen dollar.
Het bedrijf heeft een uitgesproken bedrijfsfilosofie, gebaseerd op de principes van maatschappelijk verantwoord ondernemen: Ecover wil haar schoonmaakmiddelen op een ecologisch, economisch en sociaal verantwoorde manier produceren. Zo screent het onder andere haar leveranciers om te weten te komen in welke mate zij de Ecover-filosofie volgen.

We worden rondgeleid in het bedrijf door een gids.

Na het bezoek rijden we naar het domein Renesse, waar we lunchen in ‘het Koetshuis’. Het Koetshuis maakt deel uit van het kasteel Renesse. Het kasteel van de graven de Renesse vormt een opvallende blikvanger in het hart van Oostmalle. Het kasteel is gebouwd in een Vlaamse neo-renaissance stijl. Het kende een woelige geschiedenis. Een fraai park en een groene omgeving omringen het kasteel.

De Wolfskapelwandeling is een 5 km lange natuurwandeling en begint aan de parking van het domein De Renesse in Oostmalle. We wandelen langs de Tornadotoren, het enige overblijfsel van de Sint-Laurentiuskerk, die tijdens de tornado op 25 juni 1967 werd vernield. Via een vrij nieuwe woonwijk met mooie landhuizen komen we aan de Wolfskapel. Aan deze oudste kapel van Malle (1505) is een legende verbonden: Een schaap aan een paaltje getuierd stond te grazen toen het opgeschrikt werd door een wolf. Vol angst rukte het dier zich met touw en paal los en vluchtte ijlings in de kapel, achterna gesneld door de wolf. Het belaagde schaap ontsnapte echter uit het gebouwtje en snokte met de paal het korfboogdeurtje dicht, zodat de wolf gevangen zat.” Het schaap, als symbool van het goede, heeft de overwinning behaald op het kwade, voorgesteld door de wolf.
We maken de wandeling aan de hand van de  knooppunten (5 km of 3 km) of gewoon even kuieren door het park. Dan nog even onze innerlijke mens versterken en naar huis, na een mooie dag.

Meer foto’s vinden jullie op de website van Boeckenberg.

Volgende uitstap is voorzien op 9 december en dan gaan we naar Bergen op Zoom. In de namiddag bezoeken we een kerstmarkt. Meer info volgt.

 

Een mooie na zomerdag lokte 16 BKCplussers naar de koekenstad. Afspraak om 14 uur in taverne Monico Meir. De plussers verrassen Marc en mij met een leuk cadeau, waarvoor heel hartelijk dank. We zullen er zeker van genieten en aan jullie denken als we ergens ‘heerlijk logeren’.
De wandeltocht kan beginnen. We verdelen ons in 2 groepen en het kijken, zoeken, denken … gaat van start. Onderweg worden de vragen opgelost en de foto’s gelokaliseerd. We wandelen langs de Boerentoren en gaan links de Eiermarkt op, via de Beddenstraat naar de Schoenmarkt, door de Geefstraat. De doorgang naar het Bernarduscentrum brengt ons in de Lombardenvest. We slaan links af en gaan naar de ‘Wilde Zee’. We kiezen de Groendalstraat, naar de Huidevetterstraat en de Schuttershofstraat, door de Ketelstraat. We staan nu voor de Bourlaschouwburg. We belanden in Quartier Latin. Links van de Bourlaschouwburg wandelen we door de Kelderstraat om op de Graanmarkt te komen. Daar staat Victor Driessens te pronken op zijn sokkel. We steken de Graanmarkt over en draaien links de Maria Pijpelinckxstraat in om voorbij het café Horta Hopland in te draaien. Halt… eerste even terug naar de Wapper om bij te tanken op een terrasje. We vertrekken een half uurtje later weer op pad. We gaan door Hopland.
We nemen de eerste straat rechts de Meistraat (nostalgie voor sommige plussers). Op de zijgevel van de schouwburg lezen we een prachtig gedicht van Bart Moeyaert (voormalig stadsdichter), geschreven in 2001. Hier recht tegenover nemen we het Lammekesraamveld en gaan door tot aan de Langegang en dan weer links naar Hopland om dan de Tabaksvest in te draaien. We volgen deze straat tot we aan het Theaterplein arriveren. We gaan het plein op en zien een stenen draak, de KBC-toren en het Vrijheidsbeeld. We steken het plein diagonaal over naar de Arenbergstraat. We stappen in de Leopoldstraat de kruidtuin binnen. We genieten van de prachtige bloemen, de rust en de stilte. We verlaten deze mooie plantentuin aan Bistro Botanica en nemen de doorgang naar het ‘Elzenveld’. We gaan uit het Elzenveld en steken voorzichtig de Gasthuisstraat over naar het Mechelseplein. Daar zit Willem Elsschot op ons te wachten. We zoeken nog even op door wie het Maagdenhuis werd gesticht en wanneer het zijn deuren sloot. Hier eindigt onze zoektocht. We doen nog een terrasje bij de Boer van Tienen en keren dan huiswaarts.

Het was een leuke dag voor ons, wij hopen dat jullie even veel genoten hebben.
Noteer alvast volgende data in jullie agenda: dinsdag 21 oktober en dinsdag 18 november.

Tot dan

Marc en Lut

BKCplus gaat weer op stap op
dinsdag 9 september 2014

Onze eerste uitstap voor dit nieuwe seizoen, een wandel(zoek)tocht in Quartier Latin van Antwerpen, is jammer genoeg in het water gevallen. Door het barslechte weer is deze wandeling niet kunnen doorgaan, maar we gaan deze wandeling op 9 september doen. We verzamelen aan de taverne Monica Meir, Meir 4, om 14 uur. We maken al kijkend en zoekend een korte wandeling naar en in de omgeving en theaterwijk.

Wie graag meegaat geeft me een seintje op 0485617653 of naar lutgtx@msn.com, ten laatste 6 september 2014.

Tot dan

Lut

BKCplus gaat weer op stap op
dinsdag 26 augustus 2014

Onze eerste uitstap voor dit nieuwe seizoen is een wandel(zoek)tocht in Quartier Latin van Antwerpen. We starten om 14 uur aan de ingang van de ‘Boerentoren’. We maken al kijkend en zoekend een korte wandeling naar en in de omgeving van de theaterwijk.

Wie graag meegaat geeft me een seintje op 0485617653 of naar lutgtx@msn.com, ten laatste 23 augustus 2014.

Tot dan

Lut

BKCplus 12 juni 2014 – Kroegentocht Antwerpen Zuid en Sint Andries

Veel zon, lekker warm, niet te heet. De plussers zijn klaar voor hun laatste uitstap van dit seizoen. We verzamelen voor het Museum voor Schone kunsten en wandelen door de Burburestraat naar onze eerste halte de ‘Entrepot du Congo’. Een frisse pint of koffietje smaakt. We laveren tussen de kramen van de Sinksenfoor en steken over naar de Waalse kaai. Hier zien we het Zuiderpershuis en rechts daarvan Café Corsari.

We wandelen verder over de Sinksenfoor, steken de Scheldestraat over en gaan rechtdoor in de Riemstraat 20 naar café De Vischmijn. Oei dat is niet volgens de afspraak. De deur is gesloten. Jammer, maar helaas. We keren terug naar de Scheldestraat en wandelen voorbij de Wasbar, op de hoek van de Graaf van Egmontstraat 5 en Scheldestaat. Hier kan je je was doen en tegelijk gezellig keuvelen en koffiekletsen. We loeren even binnen en wandelen vervolgens de Kloosterstraat in. Even verder nemen we rechts de Willem Lepelstraat. We houden halt bij nr 14 en bemerken een paardenhoofd boven de deur. Hier ontdekken we een van de liefste en mooiste steegjes (gang) van Antwerpen. 

We keren terug op onze stappen naar de Kloosterstraat en aperitieven in ‘t Heilig Huisken (nr 155). We keren terug richting kaaien en we lunchen bij Kloonies. Kloonies is een eetcafé. Op de kaart van Kloonies staan o.a. croques, salades, tapas en broodjes. Een horecabeest met de looks van Georges-Clooney…dat kan niet misgaan.

We wandelen terug en vóór het ‘Heilig Huisken’ de Willem Lepelstraat in, dan  links de Van Craesbeekstraat in. Op het einde zien we in de Prekerstraat (links kijken) een muurschildering. We gaan naar rechts en houden halt bij café “’t Neusje’.Het Sint-Andrieskwartier wordt gedomineerd door Frans De Neus, een volkse figuur met zo'n reputatie, dat hij er een standbeeld aan overgehouden heeft, dat op het pleintje aan de Nationalestraat staat. We luisteren even naar het verhaal van “de Neus”.

We stappen de Lange Vlierstraat in en houden even halt voor het theatercafé Multatuli (nr 5). We vervolgen onze route naar de Sint Andriesplaats, rechts door de Steenbergstraat, links de Salm-Salmstraat in. Deze straat werd genoemd naar het Hof van Hoogstraten, eigendom van prins Floris van Salm–Salm (in 1831 serieus kandidaat voor de Belgische kroon). Van Hoboken, griffier van de Stad, had een groot huis in deze straat. Freule Salm-Salm is hier gehuwd, huwelijk dat door de bisschop van Antwerpen ingezegend werd. De voormalige koehouderij Salm-Salm is thans een privémuseum.

Op het einde van de straat draaien we links de Franckenstraat in en steken de Pompstraat over en vervolgen onze weg rechtdoor Rijke Beukelaarstraat in. We bekijken de ‘poort’ ‘de Witte brakkengang’ (nr 7)  De Gazettesteeg waarmee we hier worden geconfronteerd heeft eigenlijk nooit bestaan. Er liep  nooit een gang of een steeg. Het is een fictieve of gefingeerde steeg, ontstaan in de rijke verbeelding en uitgevoerd met het knappe artiestentalent van de kunstschilders Jeroom Maeckelbergh en Nico Parassiadis. Zij schilderden de Gazettesteeg op de houten poort van pand nr. 7, die langs achter uitgaf op de Handelsdrukkerij van de Pompstraat.

We draaien naar rechts de Lange Ridderstraat in, dan weer rechts de Sint Andriesstraat, links de Waaistraat en bezoeken de Sint Andrieskerk We verlaten de kerk en gaan via de Augustijnenstraat en draaien de Korte Ridderstraat in. Het is de bedoeling om de Maesganck in te lopen, een klein steegje in de Korte Ridderstraat, maar helaas gesloten.

We zien een beetje verder in de Korte Ridderstraat aan onze linkerkant tegen de gevel naast het verzorgi ngstehuis de 7de stripmuur: Suske en Wiske op de rug van Sus Antigoon (op de cover van het eerste album Het Eiland Amoras van Willy Van der Steen). We gaan verder naar links de Steenhouwersvest in tot de Sint Jansvliet. We gaan rechts de Hoogstraat in en dan naar rechts de Reyndersstraat. Onze laatste stop is de Groote Witte Arend.

Foto’s vinden jullie op de website van Boeckenberg (Activiteiten, Fotogalerij).

Marc en ik wensen jullie een aangename en warme zomer. We zien elkaar weer eind augustus voor een nieuw plussers seizoen.

Tot dan

BKCplus uitstap 12 juni 2014

Afspraak 10 uur aan het Museum voor Schone kunsten (Leopold de Waelstraat) . We maken een wandeling langs bekende en minder bekende cafeetjes, kroegen…. op het Zuid en door de parochie van miserie.

Ga je graag mee, geef dan een seintje (0485617653 of lutgtx@msncom) ten laatste 9 juni 2014.

Groetjes en tot dan.

Lut

BKCplus uitstap 20 mei 2014 Mol

Schitterend weer, de zon schijnt, een briesje brengt wat verkoeling. Eerst stoppen we even in ‘De Onthaasting’, om een kopje koffie of pintje te drinken. Dan rijden we naar Ezaart, een deelgemeente van Mol. De molenaar wacht ons al op. We krijgen zeer interessante uitleg over de werking van deze windmolen. Hoe ingenieus is dit wonder gebouwd. We klimmen tot op de derde verdieping en luisteren aandachtig naar de verhalen van de molenaar.

We lunchen in de taverne Het Jagershof. Dit is DE plek waar je rustig kan genieten van allerlei lekkernijen en dranken in een gemoedelijke en gezellige sfeer. Het Jagershof heeft een uitgebreide kaart, een gezellig terras en het interieur is aangenaam. We genieten van een uitstekende lunch. We zitten met zijn allen onder de parasols. Rond half drie vertrekken we op wandel. We hebben de keuze tussen een afstand van 3 km of 5 km. De route wordt aangeduid door een geel bordje met groen blaadje. Het blaadje duidt ook de richting aan. We vertrekken aan de Baileybrug, gelegen op Den Diel. Het wandelpark Den Diel is gelegen langs het kanaal Bochelt – Herentals, meer bepaald tussen Sas 3 en Sas 1. Het is heet, de zond brandt. Vier dappere mannen trotseren de hitte en kiezen voor de lange wandeling en stappen nog een stukje verder langs het kanaal om vervolgens via het bos terug te keren.

De anderen zoeken nu al de koelte van het bos en keren terug door het prachtig natuurgebied. Zo treffen we er ijle berkenbossen aan op de hoge zandrug naast het kanaal. Daar doorheen slingert het wandelpad. Op onze weg zullen we enkele toendraveldjes (grasveldjes) tegenkomen, op zich een merkwaardig fenomeen. Even verder wandelen we lichtjes omhoog en op die hogere zone staan enkele oudere eiken die een natuurlijk graslandje van roodzwenkgras omringen. Fraaie berkengroepen en enkele vliegdennen markeren het pad tot wij weer in een ijl berkenbosje terechtkomen. Aan de bunker is het terug dalen en maakt het pad een scherpe bocht. Hier zitten we volop tussen de canadapopulieren en de restanten van een oude watering. Meer nog, volgens insiders zou hier ergens de legendarische ‘Blauwe Kei’ bedolven liggen. Blauwe Kei ontleent zijn naam aan een onder het zand verdwenen- grenssteen die de grens tussen Mol en Postel aangaf. Langs het pad groeien welig brandnetels, grote klis (kermisgasten op zijn Mols), waterpeper, enz. Nu even opletten: de brede laan verlaten we voor een bosvijver (oude sprietput). Aan dat water zit vaak een heus ijsvogeltje op de loer naar visjes en talloze libellen en waterjuffers, van de meest diverse soorten, gonzend over het wateroppervlak. Aan het water zitten ook veel muggen, dat hebben enkelen onder ons ondervonden. Erg interessant is ook het bos aan de rechterzijde van het pad. Deze plek verdient ten volle de status van natuurbos. Alle bomen mogen staande sterven en omvallen zoals in de ware oerwouden. Via een beetje klauterwerk en een smalle doorgang naast een mooie waterplas belanden we in een heuse woestijn. Het gekende Molse witzand schittert fel bij zonnig zomerweer. Enkele taaie graspollen verhogen het desolate effect. Aan het eind van deze “woestijn” verzinken we in een vochtig veengebiedje. Hier leven o.a. heuse vleesetende planten en broeden verschillende schuwe watervolgelsoorten. Ecologisch is dit plekje echt waardevol. Tot slot nemen we het eerste stuk van het wandelpad dat rakelings langs een soort “kraamkamer” voor reeën loopt. Jaarlijks zijn daar jonge bambiediertjes. Gezien hun schuwheid en uitstekende camouflage blijven ze voor de meeste wandelaars verborgen.

We hebben grote dorst en keren terug naar het Jagershof en genieten van een frisse pint en een lekker ijsje. Het was weer een mooie dag.

Meer foto’s kan je zien om de website van Boeckenberg (activiteiten, plussers).

Beste plussers, noteer alvast in jullie agenda donderdag 12 juni. Dan gaan we weer op kroegentocht in Antwerpen Zuid en Sint Andrieskwartier. Meer info volgt.

Tot dan

Lut en Marc

 

BKC plus uitstap donderdag 24 april
Tongeren

Met 18 plussers rijden we op deze zonnige (zoals besteld) donderdag naar Limburg. Eerst bezoeken we het wijnkasteel Genoels-Elderen (Kasteelstraat 9 te 3770 Riemst), beter gekend als het kasteel uit de TV serie Zuidflank. Hier proeven we van de wijn of een lekker streekbiertje of drinken een kopje koffie. We bewonderen de mooie omgeving rond het kasteel.

Vervolgens rijden we een kleine 3 km verder op in Riemst naar de Waterburcht Millen. Dit kasteel - voor het eerst vernoemd in 1365 en oorspronkelijk omringd met water, vandaar de naam Waterburcht - behoort tot een van de blikvangers van toeristisch Riemst. Binnen vonden we er een bezoekerscentrum rond het thema 'Burchten en Versterkingen in de Euregio Maas-Rijn'. In het plaatselijke museum duik je onder in het dagelijkse leven van de landadel uit het einde van de 16de , begin 17de eeuw.

In de brasserie genieten we van een lekker aperitiefje op het ruim en zonnige terras en op de eerste verdieping heeft de patroon voor ons de tafel gedekt. Na de lunch blijven we nog lekker wat genieten op het terras.

Dan trekt de stoet naar Tongeren, de oudste stad van Vlaanderen. We parkeren de wagens op de gratis parking op de en we klimmen lichtjes omhoog tot aan de Grote Markt, waar Ambiorix onze groet.  De Mijlpaalroute leidt ons door de geschiedenis en het rijke erfgoed van de stad Tongeren. We volgen de rode route en bezoeken de basiliek en de Romaanse kloostergang, we wandelen langs het Gallo-Romeins museum, zo via het Gerechtshof naar het Agnetenklooster. In het begijnhof houden we halt bij het begijnhofmuseum.
In het begijnhof is één van de huisjes ingericht als museum, Beghina.  We worden buiten begroet door twee (echte ?) begijntjes, witte kap, zwarte pij, missaal in de hand en …moderne sportschoenen. Aan de ingang van het museum werd een beeld van een begijntje geplaatst.  In het kleine huisje is het even drummen om ons gezelschap binnen te laten.  We doorkruisen de kleine kamertjes  om via een steile draaitrap op de zolder te belanden. Hier houdt een wassen biddend begijntje de wacht (was dat even schrikken !). Op deze plaats werd vroeger de was gedroogd.  We leren dat de begijntjes slechts tweemaal per jaar de was deden. De vuile kleren werden zolang  bewaard. De vuile was werd dus niet buitengehangen.  Hier bekijken we een film over de vele begijnhoven in Vlaanderen, waaronder Antwerpen, Lier, Hoogstraten, Gent en Brugge. De eerste vermelding van dit begijnhof dateert van 1239. Als iedereen zonder ongelukken via de moeilijke trap  beneden is geraakt, krijgen we een rondleiding in de woonvertrekken.  Vele uitdrukkingen uit onze taal dateren uit die tijd: de kluts kwijtraken, iets in de doofpot steken, warm onthaald worden, een snotneus (om olie op te vangen), waar rook is, is vuur (’s avonds moesten de vuren uit), de rode draad (om juist te naaien), van hetzelfde laken een pak, een tandje bijsteken (aan de haak boven het haardvuur), eigen haard is goud waard (alleen rijke begijntjes hadden een eigen haardvuur), korte metten maken met iets, enz.
In de kelder  proeven we nog een vlierbloesemdrankje  of  een ambachtelijk begijnenbiertje (geheim ingrediënt look).  

We wandelen verder langs het Brouwershuis, de Herberg de Pelgrim, Sint-Usulastraat, de Infirmerie en kapel, langs de Moerenpoort op de Leopoldwal om dan via de Gasthuiskapel terug te keren naar de Grote Markt.

Veel foto’s kunnen jullie vinden op de website van Boeckenberg (tabblad Activiteiten, fotogalerij).

Onze volgende uitstap is gepland op dinsdag 20 mei 2014. Meer info in volgend clubblad.

Marc en Lut

BKC plus uitstap donderdag 24 april Haspengouw

Na de paasvakantie trekken we naar het mooie Haspengouw. We verzamelen om 9u15 aan het sportcentrum en rijden naar Riemst. We lopen even binnen in het Wijnkasteel Genoels-Elderen, beter gekend als het kasteel uit de TV serie Zuidflank. Hier kunnen we wijnproeven of een lekker streekbiertje of kopje koffie drinken. We bewonderen de mooie omgeving rond het kasteel.

Dan rijden we naar De Waterburcht. Dit kasteel - voor het eerst vernoemd in 1365 en oorspronkelijk omringd met water, vandaar de naam Waterburcht - behoort tot een van de blikvangers van toeristisch Riemst. Binnen vind je er een bezoekerscentrum rond het thema 'Burchten en Versterkingen in de Euregio Maas-Rijn'. In het plaatselijke museum (gratis toegang) duik je onder in het dagelijkse leven van de landadel uit het einde van de 16de begin 17de eeuw.

We lunchen in de brasserie (met ruime terras).  

Na de lunch rijden we naar de oudste stad van Vlaanderen, de stad van Ambiorix – Tongeren. We parkeren de auto’s even buiten de stad en gaan te voet naar de Grote Markt. Hier start onze stads wandeling van ongeveer 2 km. We volgen de rode Mijlpaalroute. Onderweg maken we kennis met al het moois dat de stad te bieden heeft: het Vrijthof en de OLV Basiliek, het Gallo-Romeins museum, het gerechtshof, het Agnetenklooster, onder de Linde. We houden even halt in het Begijnhof en treden binnen in het leven van de begijntjes. In de museum kelder kunnen we genieten van een ambachtelijk begijnenbiertje. Dan wandelen we verder langs de Jeker en Lakenmakerstoren, het brouwershuis, de begijnhofkerk, herberg de Pelgirm, de Moerenpoort om dan langs de Leopoldwal, de Middeleeuwse stadsomwalling, terug te keren naar de Grote Markt.

Wie graag meegaat een seintje ten laatste 18 april aan lutgtx@msn.com of 0485/617653. De zon hebben wij al besteld.

Lut en Marc

Kalender
  November 2024  
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Plussers
Trooper

Koop Online via Trooper

Sporting A
Events
Verjaardagen
23/11
Frank Bovoy
24/11
Bob Van Gorp
28/11
Paul Van Gestel
30/11
Jules Gevers
30/11
Werner Bens
04/12
Tom De Gent
05/12
Tess Voshart
06/12
Lio Kempenaers Nys
07/12
Naomi Kasay

Kon. Boeckenberg Korfbal Club vzw   |    Grensstraat 9   |   2100 Deurne   |   BTW BE 0408.601.117

info@boeckenberg-korfbal.be

 © 2016, website powered by Twizzit.com