NL
EN
FR

Nu de trainingen en de oefenwedstrijden van start gaan, kondigde het scheidsrechtercomité een aantal wijzigingen aan de spelregels aan.  Belangrijk om meteen mee te nemen in die oefenwedstrijden en zelfs de trainingen.

Een aantal zaken verdwijnen :
"vallende" : deze spelregel stond al langere tijd onder druk;
de scheidsrechtersbal : kwam nog weinig voor, ben toch benieuwd hoe sommige situatie bij de jeugd zullen opgelost worden;
dubbel hinderen : let wel foutief hinderen en het hinderen van de andere sekse blijven bestaan;
de bal met de vuist (rug van de hand) wegslaan : zolang dit niet leidt tot gevaarlijk spel.

Twee spelregels worden aangepast :
voetbal : er zal nu onderscheid gemaakt worden tussen onvrijwillig en opzettelijk, eigenlijk of er voordeel is behaald;
strafworp : de persoon op wie de overtreding wordt gemaakt zal ook de strafworp moeten nemen.  Gedaan met de specialisatie dus.

Tenslotte wordt de voordeelregel geofficialiseerd.  Een "regel" die door de meeste scheidsrechters reeds werd toegepast.  Een uitzondering is bal over de lijn of lijnfout, daarvoor wordt geen voordeel toegekend.

Er zullen ongetwijfeld uitgebreidere toelichtingen volgen, zo is toch beloofd.  Onder deze link vind je al een eerste summiere toelichting, toegestuurd aan de scheidsrechters.

Dirk P

Vier weken voor de start van de veldcompetitie is het programma verschenen.  Weliswaar nog niet 100% volledig want enkele wedstrijden moeten nog een aanvangsuur krijgen.  Zo ook de wedstrijden van Boeckenberg A & B tegen Kwik, die verplaatst zijn naar 3/09/2021 omdat ze moesten wijken voor de voorbereiding van het EK in oktober.  Waarschijnlijk worden dat 19u voor de B-ploeg en 20u30 voor de A-ploeg.

Het is wachten tot na 15/08/2021 alvorens dit programma zal verschijnen in de agenda.  Tot die datum hebben de clubs immers de mogelijkheid om verplaatsingen aan te vragen.  Om jullie toch al een voorproefje te geven, vind je onder deze link het voorlopige programma.

Dirk P

Dit is korfbal !


mand met balDe bedoeling van korfbal is dat de aanvallers doelpunten maken en dat de verdedigers dit proberen te voorkomen. Een doelpunt wordt gescoord als een aanvaller de bal van boven af door de korf weet te gooien. Korfbal is een zeer veelzijdige sport. Je moet goed kunnen aanvallen, maar ook goed kunnen verdedigen en je moet zowel technisch als tactisch zijn. Daarnaast moet je snelheid, uithoudingsvermogen en kracht hebben. En je moet ook nog eens goed met een bal overweg kunnen! 

Geschiedenis 
Korfbal is ooit bedacht door de Amsterdammer Nico Broekhuysen. Het was in 1902 toen hij naar Zweden werd gestuurd om te leren hoe je gymnastieklessen moest geven. Eén van de spelletjes die hij daar leerde was Ringboll. Dit was een spel die door jongens en meisjes samen werd gespeeld. De bedoeling was om de bal door een ring te gooien die aan een paal van drie meter hoog hing. Ringboll werd gespeeld in drie vakken; een aanvalsvak, een verdedigingsvak en een middenvak. 
Nico Broekhuysen vond dit spel zo leuk dat hij het ook ging spelen op de school waar hij les gaf. Hij veranderde de regels een klein beetje en de naam van dit nieuwe spel werd korfbal. Korfbal werd al snel populair in Nederland. 
 
Wist je dat korfbal tot in 1991-1992 met drie vakken werd gespeeld? Daarna is het middenvak verdwenen en is het ‘tweevakskorfbal’ ontstaan. Tegenwoordig zijn er zelfs teams die in één vak spelen!
 
Jongens en meisjes 
Eén van de redenen dat korfbal zo populair is geworden, is dat het de enige teamsport ter wereld is waar jongens en meisjes in één team samen spelen. De teams bestaan meestal uit vier jongens en vier meisjes. Er zijn ook teams waar alleen maar meiden in spelen. Dit wordt een damesteam genoemd. Deze damesteams zijn vooral te vinden in Nederland (Limburg en Noord-Brabant).
 
Binnen en buiten 
Vroeger werd korfbal alleen maar buiten gespeeld. In 1966 veranderde dit. Om in de koude wintermaanden toch te kunnen korfballen, werd er een zaalcompetitie gestart. Nu wordt de eerste helft van de veldcompetitie voor het zaalseizoen gespeeld en de tweede helft erna. Als je daarna nog niet genoeg hebt van korfbal, kan je in de zomer mee doen aan beachkorfbal. Zo kan je dus het hele jaar korfballen!
 
Het speelveld 
Korfbal wordt gespeeld in twee vakken. Beide clubs leveren vier spelers voor elk vak. In het ene vak valt de ene ploeg aan en verdedigt de andere ploeg. In het andere vak is het net andersom. Na twee doelpunten (of na een bepaalde tijd) wordt er van vak en van functie gewisseld, de aanvallers worden verdedigers en de verdedigers worden aanvallers. 
 
De spelregels 

Korfbal is een sport die je samen moet spelen. Lopen of dribbelen met de bal is niet toegestaan. Overspelen en goed vrij lopen zijn daarom belangrijke onderdelen in het spel. 
Goed vrijlopen is belangrijk omdat je niet verdedigd mag schieten. Het is verdedigd als de verdediger tussen de paal en de aanvaller staat en zijn arm omhoog heeft. De verdediger moet zo dicht bij de aanvaller staan dat de aanvaller met de hand aangeraakt zou kunnen worden. Iedereen heeft een persoonlijke tegenstander. Een jongen mag geen meisje verdedigen en een meisje mag geen jongen verdedigen.

Korfbal hoort met de handen gespeeld te worden, dus de bal met je been of voet raken mag niet. 
Lichamelijk contact mag ook niet. Trek dus niet aan andermans shirtjes, ga niet krabben, duwen of aan haren trekken. Er is een grote kans dat de scheidsrechter het ziet en dat je gestraft wordt. Daar schiet niemand dus wat mee op. De bal uit de handen slaan mag ook niet.
 
De spelregels 

De Nederlandse korfbalbond heeft al meer dan 100.000 leden. Deze zijn verdeeld over ongeveer 580 verenigingen. Deze verenigingen organiseren vaak één keer per jaar een schoolkorfbaltoernooi. Bij dit toernooi kunnen de groepen 5/6 en 7/8 van verschillende scholen tegen elkaar strijden. Heeft jouw school al eens mee gedaan?

Naast trainingen, wedstrijden en toernooien zijn er ook andere dingen bij de vereniging bij jou in de buurt te doen. Veel clubs houden een jeugdkamp, een spelmiddag, een disco of een filmavond. Super gezellig natuurlijk!

In België zijn er nagenoeg 8.000 leden verdeeld over ongeveer 50 verenigingen. De grootste concentratie korfballers is actief in Groot Antwerpen. Daarnaast zijn ook grote verenigingen in de Antwerpse Kempen, Vlaams Brabant en Gent. In West Vlaanderen is er ook een club actief.

Het Korfbalverbond 

De Koninklijke Belgische Korfbal Bond (KBKB) behartigt de belangen van de Belgische korfballers is een serviceverlener voor de korfbalsport en de verenigingen. Het KBKB is verantwoordelijk voor de organisatie en voortgang van de competitie en een brede ondersteuning van de verenigingen. De 

Er is ook een internationale korfbalbond. Deze heet de IKF, de International Korfball Federation. Voor meer informatie over de IKF kan je op hun website gaan zoeken. 

Top Korfbal League 
De Top Korfbal League is de hoogst haalbare competitie van België. In deze competitie spelen acht topploegen uit België. De twee beste teams spelen in een finale. Deze finale wordt gespeeld in de Lotto Arena, in Antwerpen. Hier komen soms wel 3000 supporters om naar de wedstrijd te kijken! De winnaar mag zich kampioen van België noemen. Wil je meer over de Top Korfbal League weten? Klik dan hier om naar de site van de Korfbal League te gaan.
 
Internationaal 
In 60 landen over de hele wereld wordt korfbal gespeeld. In 2011 is er een Wereld Kampioenschap gehouden in China. België heeft op dit toernooi de tweede plek weten te veroveren. De laatste jaren heeft Nederland laten zien duidelijk de beste te zijn op internationaal vlak. Zij hebben ook de sterkste competitie. Meer informatie over de Nedelandse Korfballeague kan je hier vinden.
Trooper

Koop Online via Trooper

Sporting A

Kon. Boeckenberg Korfbal Club vzw   |    Grensstraat 9   |   2100 Deurne   |   BTW BE 0408.601.117

info@boeckenberg-korfbal.be

 © 2016, website powered by Twizzit.com